Suzanne Rosier

post.nl

- juni 2013 -

post.nl

Ontwerp Nederlandse zegel

Een stille ambitie is in vervulling gegaan. In opdracht van PostNL ontwierp ik een Nederlandse zegel voor Wereld Bloed Donordag 2013. Het thema 'liefde voor de een is leven voor de ander' staat voor de inzet van donors in de Nederlandse samenleving die op deze wijze onder de aandacht worden gebracht. De postzegel voor Wereld Bloeddonordag 2013 moest de relatie tussen de bloeddonor en patient in beeld brengen.

Het thema 'Liefde van de een is leven voor de ander' staat voor de inzet van donors in de Nederlandse samenleving die op deze wijze onder de aandacht worden gebracht. De postzegel voor Wereld Bloeddonordag 2013 moest de relatie tussen bloeddonor en patiënt in beeld brengen. Hiervoor kreeg ik geheel de vrije hand.

Als invalshoek heb ik gekozen voor '1 om te delen = 1 om te leven'. Het delen van 1 als boodschap, 1 als eenheid, 1 als liefde voor de ander en 1 als verhaal van patiënten en donors bood verschillende invalshoeken. In het concept staat de relatie tussen donor en patiënt centraal. Om die relatie te verbeelden, ben ik uitgegaan van het speelkaartconcept.

Een vrij grafische benadering die de essentie van deze relatie op directe wijze verbeeld. Namelijk dat de liefde voor de medemens het levensreddende bloed voor de ander is. Vandaar de bloeddruppel in hartvorm. Door donor en patiënt centraal te stellen, krijgen ze extra aandacht als de 'ware' helden. Net zoals de edelen op de speelkaarten dat zijn.

Op de postzegels keert de connectie tussen donor en patiënt op allerlei manieren terug. Het begint met de gespiegelde speelkaartpersonages – ze zitten aan elkaar vast. Dat wordt versterkt door op het verbindingspunt het hartje en de bloeddruppel aan te brengen. De relatie tussen donor en patiënt keert terug in de banier die een kleurverloop heeft van roze naar rood, zoals de twee ook letterlijk door hun bloed met elkaar verbonden zijn. Alles draait op dit postzegelvel om zijn as: de speelkaartpersonages, de symbolen en de typografie. Dit is een visuele referentie met de speelkaarten, maar heeft ook de reden om de centrale focus op de 'helden' te versterken.

Vanwege de anonimiteit van donor en patiënt zijn de gezichten teruggebracht tot de essentie, getekend met minimalistisch lijnvoering.

item 1
item 1
item 1